Sunday, October 19

Sacher torte w jesiennym wydaniu.




Kontrowersyjny. Z nazwy niby tort, chociaż z typowym tortem ma niewiele wspólnego. Niby uznawany za króla deserów, a jednak wielu nie zachwyca. Dla mnie to przede wszystkim miłe wspomnienia z Wiednia i po prostu czekoladowe ciasto z ładną nazwą. Przepis jest dobry, ponieważ nie ma w nim proszku do pieczenia. Nie jest to klasyka w oryginalnym wydaniu (podobno oryginalna recepta jest ściśle strzeżona w Hotelu Sacher... :)) - jest to wersja jesienna z nadzieniem z pysznych dojrzałych śliwek. Jeżeli słoiki z świeżo usmażonymi powidłami nie mieszczą się już u Was na półce, to ten przepis jest dla Was ;) Oczywiście zamiast domowych powideł mogą być też sklepowe albo klasycznie dżem morelowy.

Składniki:
150g czekolady o zawartości ok. 70% kakao
100g masła w temperaturze pokojowej
1 szklanka cukru (użyłam ksylitolu w ilości ok. 3/4 szklanki)
6 jaj w temperaturze pokojowej (białka i żółtka oddzielnie)
1 szklanka mąki

Nadzienie:
150g powideł śliwkowych (u mnie domowe)
2 łyżki rumu
opcjonalnie: kilka łyżek wody

Polewa:
50g czekolady
30g masła
2 łyżki jogurtu naturalnego

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Masło utrzeć z cukrem. Dodać żółtka, a następnie wlać czekoladę i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno. Delikatnie połączyć z masą czekoladową. Mąkę przesiać i również delikatnie wmieszać do masy. Formę o średnicy 22cm wysmarować masłem i oprószyć mąką. Przełożyć ciasto do formy, wyrównać i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180⁰C. Piec przez 45 minut do suchego patyczka. Wystawić i pozostawić w formie przez 15 minut. Po tym czasie wyjąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Przekroić na dwa blaty.

Przygotować nadzienie. W rondelku podgrzać powidła z rumem. Jeżeli masa jest zbyt gęsta, dodać wody. Posmarować dżemem dolny blat ciasta i przykryć drugim blatem.

W kąpieli wodnej rozpuścić pozostałą czekoladę, dodać masło. Wymieszać do osiągnięcia gładkiej jednolitej konsystencji. Odczekać 2-3 minuty do lekkiego przestygnięcia i połączyć z jogurtem. Rozsmarować na wierzchu i bokach ciasta. Schłodzić w lodówce. Najlepiej smakuje schłodzony z kleksem bitej śmietany :)

1 comment:

  1. Bardzo ładnie się prezentuje ! Od czasu do czasu piekę coś słodkiego i myślę że tym razem wypróbuje Twój przepis na tort :)

    ReplyDelete