Sunday, June 15

Odrywane drożdżówki z rabarbarem





Nie potrafię wyobrazić sobie lepszego śniadania niż ciepła drożdżówka z kubkiem zimnego mleka. Myślę, że warto wcześniej wstać albo później zjeść śniadanie dla tej przyjemności. Do tego ten wspaniały zapach pieczonego ciasta w całym domu...

Moja dzisiejsza propozycja to drożdżówki z rabarbarem w kształcie ślimaczków do odrywania, na kształt moich ukochanych szwedzkich cynamonowych kanelbulle. Pięknie się prezentują wszystkie razem i każda z osobna. Nie wszyscy kochają rabarbar, ale dla mnie ma on w sobie coś intrygującego, co sprawia, że zawsze czekam niecierpliwie na nadejście sezonu rabarbarowego. Taki owoc z charakterem :) A do tego jest cennym źródłem witamin A, C, E, a także potasu, kwasu foliowego i błonnika, więc warto z nim trochę poeksperymentować w kuchni.

Składniki:
400g rabarbaru
350g mąki pszennej
3/4 szklanki letniego mleka
100g letniego stopionego masła
25g świeżych drożdży
2 jaja
8 łyżek cukru
1 łyżka skrobi kukurydzianej (niekoniecznie)
szczypta cynamonu
kilka ziarenek kardamonu rozgniecionych w moździerzu
szczypta soli
cukier perłowy do dekoracji


Rabarbar umyć, obrać i pokroić w ok. 1 centymetrowe kawałki. Posypać skrobią kukurydzianą, cynamonem, kardamonem i 5 łyżkami cukru, wymieszać. W wysokiej szklance rozpuścić drożdże z łyżką cukru w ok. 1/4 szklanki mleka i odstawić na 15 minut do napuszenia. Następnie połączyć mąkę, mleko, masło, rozczyn drożdżowy i pozostały cukier. Zagnieść ciasto. Gdy wszystkie składniki się połączą, dodać masło i dalej wyrabiać przez kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne, i będzie odchodzić od rąk. W razie potrzeby można podsypać trochę mąki, jednak nie za dużo żeby ciasto nie zrobiło się zbyt zbite i suche. Wyrobione ciasto przełożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około godzinę.

Następnie wyłożyć ciasto na blat oprószony mąką i delikatnie rozciągnąć na kształt prostokąta. Lekko rozwałkować na prostokąt o wymiarach 20x35 cm. Ułożyć na wierzchu kawałki rabarbaru i zwinąć w rulon wzdłuż krótszego boku. Pokroić na 8 równych kawałków i ułożyć w okrągłej formie wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Udekorować cukrem perłowym, przykryć ściereczką i pozostawić jeszcze na 15-30 minut.

Piekarnik rozgrzać do 180⁰C. Drożdżówki piec na złoty kolor, przez około 25 minut.


2 comments:

  1. Ja rabarbar uwielbiam :) Takie drożdżówki to po prostu marzenie :)

    ReplyDelete