Friday, August 24

Razowe biscotti z miodem i orzechami



Biscotti to włoskie ciasteczka pieczone dwukrotnie, chrupiące i obfite w dodatki. Są świetne do kawy lub herbaty. Postanowiłam spróbować ze zdrowszą wersją - cukier zastąpiłam miodem (dzięki temu ciasteczka są również mniej słodkie), a mąkę pszenną - mąką żytnią razową. Efekt bardzo satysfakcjonujący :) Zapraszam do wypróbowania.

Składniki:

1 3/4 szklanki mąki żytniej razowej
2 łyżki mąki pszennej + trochę do formowania
3 czubate łyżki miodu
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 szklanki oliwy z oliwek
1/4 łyżeczki soli
garść ulubionych orzechów, lekko posiekanych i uprażonych
skórka otarta z 1 pomarańczy

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 150°C. Jajka zmiksować z oliwą i miodem. Stopniowo wsypywać mąkę razową oraz 2 łyżki mąki pszennej i dalej miksować. Na koniec dodać proszek do pieczenia i sól. Do ciasta wmieszać łyżką orzechy oraz skórkę pomarańczową. Podzielić ciasto na dwie części.
Na papier do pieczenia posypany mąką pszenną wyłożyć pierwszą część ciasta, obtoczyć w mące i uformować bochenek o wymiarach ok. 10x20 cm. Powtórzyć z drugą częścią ciasta. Zsypać nadmiar mąki i wstawić do piekarnika na 40 minut. Po tym czasie wystawić i pokroić każdy bochenek na plastry o grubości 1,5 cm. Ułożyć ponownie na papierze do pieczenia (tym razem nie podsypując mąką) i wstawić do piekarnika na 5 minut. Po tym czasie wystawić, przełożyć ciasteczka na drugą stronę i wstawić na kolejne 5 minut do piekarnika.
Wyjąć i pozostawić do ostygnięcia. Można przechowywać kilka dni.

8 comments:

  1. Znakomite, przenosi myślami do leniwej knajpki gdzieś na włoskiej prowincji ..oj zanurzyłabym takie biscotti w ichniejszym vin santo!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oj zgadzam się, ja również :) Pozdrawiam!

      Delete
  2. Uwielbiam biscotti, nie wpadłam na to, żeby zrobić je sama, chyba się pokuszę! Pozdrawiam :)!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Są bardzo proste do przygotowania w domu, więc polecam!

      Delete
  3. Wyglądają jak malowane! Idealne!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dziękuję! Niestety mam problemy z moim aparatem fotograficznym, więc tym bardziej cieszę się, że mimo wszystko się podobają :)

      Delete
  4. Zawsze zastanawiałam się jak to smakuje!
    Na pewno pycha.

    ReplyDelete