Jak zobaczyłam ten przepis, od razu wiedziałam, że to jest to. Połączenie kremowego serka z lekką i mało słodką śmietaną, a do tego karmel (choć właściwie to bardziej toffee) i sól morska. Ideał. I rozpusta.
Moje modyfikacje oryginalnego przepisu:
- Użyłam białego cukru do masy serowej - dzięki temu sernik ma klasyczny kremowy kolor.
- Dałam 850g twarogu zamiast 500g twarogu i 350g ricotty.
- Zmniejszyłam ilość bitej śmietany o połowę.
- Cukier waniliowy zastąpiłam ekstraktem.
- Piekłam w wyższej temperaturze.
Składniki:
Ciasto:
270 g ciasteczek (u mnie domowe digestive)
30 g mielonych migdałów
85 g roztopionego masła
Masa serowa:
850 g dobrego twarogu (użyłam twarogu w wiaderku Président)
175 g cukru
4 jajka
1/4 łyżeczki soli
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Bita śmietana:
250 ml bardzo zimnej śmietany 36%
1 płaska łyżka przesianego cukru pudru
Sos karmelowy:
250 ml śmietany 30%
1 szklanka (175 g) cukru trzcinowego
60 g masła
Dodatkowo:
sól morska
Przygotowanie:
Okrągła tortownicę o średnicy 22 cm wysmarować tłuszczem i szczelnie owinąć folią aluminiową, tak żeby podczas pieczenia w kąpieli wodnej, woda nie dostała się do środka.
Ciasteczka pokruszyć, wymieszać w migdałami i z roztopionym masłem. Wykleić dno oraz boki formy i schłodzić przez 1 godzinę w lodówce.
Twaróg zmiksować z cukrem, dodać jajka, po jednym na raz. Dodać sól oraz ekstrakt waniliowy. Masę serową wyłożyć na ciasteczkowy spód.
Piekarnik nagrzać do temperatury 175°C. Większą formę wypełnić do 1/3 wysokości gorącą wodą, wstawić do środka szczelnie owiniętą foremkę z sernikiem i piec przez ok 1,5 godziny aż wierzch sernika się zetnie. Ostudzić, a następnie schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny.
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru i rozsmarować na wierzchu masy serowej.
Piekarnik nagrzać do temperatury 175°C. Większą formę wypełnić do 1/3 wysokości gorącą wodą, wstawić do środka szczelnie owiniętą foremkę z sernikiem i piec przez ok 1,5 godziny aż wierzch sernika się zetnie. Ostudzić, a następnie schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny.
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru i rozsmarować na wierzchu masy serowej.
Przygotować sos karmelowy: do rondelka wlać śmietanę, masło oraz cukier brązowy. Mieszając drewnianą łyżką, podgrzewać do rozpuszczenia cukru. Zwiększyć ogień i doprowadzić do wrzenia, a następnie ponownie zmniejszyć ogień i gotować około 5-7 minut, aż sos zgęstnieje. Ostudzić.
wygląda pięknie.
ReplyDeletecudowny, bajeczny sernik!