Sunday, January 8

Cobbler z gruszkami, cynamonem i syropem klonowym. Gdy dzień jest za krótki...


Dzień jest za krótki, bo raz, słońce zachodzi zbyt wcześnie i dwa, doba ma za mało godzin. Ale cobbler da się zrobić nawet w tym za krótkim dniu, bo jest szybciutki! Gruszki z cynamonem to idealne połączenie, a dodatek syropu klonowego nadaje owocom ciekawy charakter. Cobbler robiłam po raz pierwszy. Przypomina trochę crumble - osobiście wolę te drugie, bo są zdrowsze (oczywiście zależy w jakiej wersji...) i mocniej owocowe, ale dla odmiany warto spróbować. Nadają się pewnie każde owoce, ale ja akurat miałam gruszki i ochotę na ciasto z gruszkami :)

Połączyłam dwa przepisy : ten i ten.

Składniki (8 ramekinek):

Gruszki:
6 gruszek obranych, wydrążonych i pokrojonych w kostkę
2/3 szklanki syropu klonowego (dałam mniej)
2 łyżki mąki
1/4 łyżeczki soli
2 łyżki zimnego masła
2 łyżeczki cynamonu
Ziarenka z 3 strączków zielonego kardamonu (opcjonalnie)

Ciasto:
1 szklanka mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki cynamonu
1 1/2 łyżki cukru
1/4 łyżeczki soli
1/4 szklanki śmietany
4 łyżki bardzo zimnego masła (najlepiej z zamrażarki)

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 200°C. W misce wymieszać wszystkie składniki nadzienia gruszkowego oprócz masła. Rozłożyć po równo do ranekinów, na wierzch położyć po kawałku masła i wstawić do piekarnika na 18-20 minut. W między czasie przygotować ciasto. Wymieszać wszystkie suche składniki. Zetrzeć na tarce zimne masło i lekko zagnieść. Na koniec dodać zimną śmietanę i zagnieść ciasto. Wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką, rozwałkować na grubość ok. 7mm i wycinać nieduże kółka. Wystawić owoce z piekarnika, pozostawić na 5 - 10 minut do przestygnięcia, ułożyć na wierzchu wycięte kółka z ciasta i wstawić do piekarnika jeszcze na 15 minut. Opcjonalnie można oprószyć cynamonem (lub cukrem z cynamonem) przed ponownym wstawieniem do piekarnika.
Podawać na ciepło, ok 10 minut po wystawieniu z piekarnika. Świetnym dodatkiem będą lody waniliowe, bita śmietana lub zwykła gęsta śmietana.


3 comments:

  1. Gruszki z cynamonem w sosie klonowym?? Jak to obłednie brzmi.. I pewno nieziemsko smakuje!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Myślę, że w to nikt nie wątpi :)

      Delete
  2. zdecydowanie by mi smakowało.
    to połączenie jest obłędne.

    ReplyDelete