Saturday, October 15

Tarte aux amandes. Maślana tarta z migdałami.



Tarta na półkruchym cieście z lekkim nadzieniem migdałowym. Nie za słodka, za to mocno migdałowa. Nadzienie jest z gotowej masy migdałowej, ale można również przygotować ją samemu z mielonych migdałów z dodatkiem cukru i białka. Polecam!

Podaję lekko zmodyfikowany przepis znaleziony tutaj.


Składniki:

2 szklanki mąki
½ szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
130g miękkiego masła
4 jajka
1 łyżka cukru pudru
kilka kropel soku z cytryny
1/3 szklanki masy migdałowej (można wykonać samemu z mielonych migdałów, cukru i surowego białka: proporcje migdałów i cukru 1:1, natomiast białko do osiągnięcia konsystencji masła orzechowego)
1 łyżeczka cynamonu
¼ szklanki ciepłej wody
aromat migdałowy lub waniliowy



Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 180°C. Okrągłą formę o średnicy 24cm natłuścić i wysypać mąką.

W misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i ¼ łyżeczki soli. Dodać masło, kilka kropel aromatu, a następnie 3 zółtka i jedno całe jajko i zagnieść elastyczne ciasto (można to zrobić przy użyciu miksera).

¼ ciasta odłożyć na później i przykryć folią. Pozostałe ¾ ciasta rozwałkować i wyłożyć dno oraz niski brzeg przygotowanej foremki. Schłodzić przez 15 minut w lodówce.

W tym czasie przygotować nadzienie. Wymieszać masę migdałową z cynamonem i łyżką wody. Dodawać wody aż do osiągnięcia konsystencji masła orzechowego.

Białka ubić na sztywno z pozostałą ¼ łyżeczki soli. Gdy są już sztywne, dodać łyżkę cukru pudru i wkropić kilka kropel soku z cytryny nadal ubijając na najwyższych obrotach miksera. Ubitą pianę delikatnie połączyć i wymieszać z masą migdałową. Wyłożyć migdałową masę na przygotowany spód i wyrównać powierzchnię.

Pozostałą część ciasta rozwałkować, wycinać wąskie (ok. 7 mm szerokości) paski ciasta i ułożyć ukośnie na wierzchu tarty, po około 6 pasków w każdą stronę. Przygotowaną tartę wstawić do rozgrzanego piekarnika na 35 minut, aż paski ciasta na wierzchu upieką się na złoty kolor (masa migdałowa przypieka się szybciej, ale nie należy się tym przejmować; jeżeli migdały będą robiły się zbyt ciemne, można przykryć wierzch ciasta folią aluminiową), a następnie wyłączyć piekarnik i pozostawić ciasto w środku na kolejne 10 minut.

Po wyjęciu z piekarnika pozostawić na 15 minut do ostygnięcia (Po wystawieniu z piekarnika ciasto lekko opadnie, ale postawmy je w ciepłym miejscu bez przeciągów lub zostawmy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, żeby nie opadło za bardzo), po czym obrysować tartę nożem i wyjąć z foremki. Pozostawić na 30 minut do całkowitego ostygnięcia.

5 comments:

  1. Apetycznie wygląda ta maślana tarta, ja w ogóle mam słabość do tart, a akurat migdałowej nigdy nie robiłam :)

    ReplyDelete
  2. dobry przepis! tyle, ze ja dodalabym jakies owoce na te mase migdalowa by ciasto bylo mniej suche... ale moze sie myle? w kazdym razie piekne proporcje, mam ochote zrobic!

    ReplyDelete
  3. Ta masa jest na pianie z białek, więc jest delikatna i myślę że lepiej owoców na niej nie kłaść... Ale zamiast tego proponowałabym na przykład podpiec lekko spód ciasta i posmarować dżemem (najbardziej pasowałby mi malinowy bez pestek albo morelowy), a na wierzch masa migdałowa. Sama myślałam o takiej modyfikacji, ale najpierw chciałam wypróbować klasyk :)

    ReplyDelete
  4. Tez mam ochote jak wczoraj pisalam wyprobowac klasyk... z dzemem powstanie cos w rodzaju Linzertorte... ?

    ReplyDelete
  5. W Lincertorte całe nadzienie to dżem, a tylko ciasto jest z dodatkiem migdałów. Raczej powstanie coś podobnego do tarty Bakewell, tylko warstwa migdałowa będzie lżejsza, bo jest na samych białkach. No i Bakewell w oryginale nie ma kratki na wierzchu, więc z wyglądu faktycznie bardziej jak Linzer :)

    ReplyDelete