Saturday, October 8

Jesienny strudel ze śliwkami.

 
Jeszcze jedna propozycja śliwkowa w tym sezonie, moim zdaniem najlepsza! Słodkie śliwki z nutą cynamonu otulone delikatnym ciastem filo. Na ciepło w towarzystwie lodów waniliowych jest zdecydowanie warte grzechu :) Dodatkowo ciasto zawiera niedużo tłuszczu i cukru (myślę, że mając dobre słodkie śliwki można nawet zaryzykować wersję zupełnie bezcukrową), natomiast bardzo dużo owoców. Koniecznie do wypróbowania zanim skończą się śliwki!
Bardzo dobry przepis na ciasto filo do strudla wzięłam z tej strony.

Ciasto filo:

Składniki:

1 1/3 szklanki mąki
1/8 łyżeczki soli
7 łyżek wody
2 łyżki oleju
½ łyżeczki octu winnego (użyłam jabłkowego)

Do dzieży miksera wrzucić wszystkie składniki i ugniatać hakiem przez około 10 minut do otrzymania elastycznego ciasta. Następnie zagniatać rękoma przez dwie minuty i uderzyć kulką zagniecioną kulką ciasta kilkakrotnie o stół. Włożyć ciasto do szczelnej torebki foliowej i pozostawić w temperaturze pokojowej na co najmniej 30 minut. W tym czasie przygotować nadzienie.

Nadzienie:

Składniki:

3 łyżki brązowego cukru
3 łyżki bułki tartej
½ łyżki masła
1 łyżeczka cynamonu
4 szklanki śliwek (wypestkowanych i pokrojonych w plasterki)
½ łyżeczki otartej skórki z cytryny

Na suchej patelni zarumienić bułkę tartą na złoty kolor, po czym dodać masło i szybko wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia. Po ostygnięciu dodać 2 łyżki brązowego cukru i ½ łyżeczki cynamonu, i wymieszać.

W dużej misce wymieszać śliwki z ½ łyżeczki cynamonu, 1 czubatą łyżką cukru brązowego i skórką z cytryny.

Przygotowanie strudla:

1 łyżka masła
1 łyżka oleju

W rondelku stopić masło z olejem i odstawić do ostygnięcia.

Na stolnicy rozłożyć czystą dużą ścierkę, oprószyć mąką i lekko równomiernie wetrzeć mąkę w tkaninę. Na środku położyć kulkę z ciasta i jak najcieniej rozwałkować. Następnie dłońmi rozciągać delikatnie ciasto, tak aby na koniec było prawie przezroczyste i miało wymiary ok. 60 x 90 cm. Przy rozciąganiu ciasta mogą porobić się niewielkie dziury, ale nie musimy się nimi martwić, ponieważ ciasto będzie kilkakrotnie zwinięte. Po rozciągnięciu ciasta do odpowiednich wymiarów obciąć nożyczkami dookoła grubszy brzeg ciasta. Obrazek pokazuje przygotowanie ciasta krok po kroku.


Posmarować całą powierzchnię ciasta stopionym tłuszczem pozostawiając trochę na później (najlepiej to zrobić dłońmi, bo ciasto jest bardzo cienkie i delikatne), a następnie posypać równomiernie mieszanką bułki tartej z cukrem i cynamonem pozostawiając ok. 5 cm z każdej strony. Wzdłuż krótszej krawędzi na bułce ułożyć odsączone śliwki na szerokość 15 cm. Unieść krótszy bok ścierki, tak żeby ciasto samo zwinęło się w rulon. Podwinąć końce pod spód i posmarować wierzch oraz boki pozostałym masłem. 
Wstawić do piekarnika na 30-35 minut. Po wyjęciu odczekać 20 minut, posypać cukrem pudrem i podawać!

 Smacznego :)

4 comments:

  1. Ojej, zjadłabym taki strudel! Pięknie się prezentuje i kusi swym nadzieniem :)

    ReplyDelete
  2. mocno nadziany, czyli idealny! cudownie musi smakować

    ReplyDelete
  3. Ale nadzienia;) Na pewno pysznie smakuje:)

    ReplyDelete